Koti, Musiikki, Vinkit

Parhaat lisätarvikkeet musiikin harrastajille?

Kitara

Musiikin harrastaminen on hyväksi ihmiselle. Musiikin tuottaminen rentouttaa ja auttaa stressin hallinnassa. Musiikkiharrastus pitää huolta aivoistamme, ja tuottaa onnistumisen kokemuksia. Varsinkin lapsia kannattaa kannustaa musiikin pariin, sillä kaikenlainen musisointi (vaikkapa vain kattilankansien hakkaaminen) parantaa kielellisiä ja matemaattisia kykyjä, sekä lisää vuorovaikutustaitoja.

Musiikkia voi harrastaa ilman investointeja. Kuka vain kenestä ääntä lähtee voi laulaa, eikä siihen tarvita sen paremmin mikrofoneja kuin taustabändiäkään. Kirjastosta voi lainata erilaisia soittimia ilmaiseksi. Monissa kirjastoissa on piano, mitä voi käydä soittamassa ilmaiseksi. Kitaroita, nokkahuiluja ja huuliharppuja saattaa saada lainattua kotiinkin. Musiikkiosastolta löytyy nuotteja ja opetusvideoita. Myös Youtubesta löytyy ilmaisia opetusvideoita, joilla voi opetella soittamaan vaikkapa harmonikkaa.

Jos haluaa ostaa oman soittimen, löytyy se netistä tai paikallisesta soitinliikkeestä. Voit etsiä vaikkapa ukulelea tai tarvikkeita ukulelelle myös netin kirpputorisivustoilta. Käytetyt soittimet ja tarvikkeet ovat halvempia kuin uudet.

Soittimet ostetaan nykyään netistä

Kaikenlainen shoppailu on siirtynyt nettiin. Netistä voi ostaa mitä vain: esimerkiksi ruokaa, vaatteita, siivouspalveluita, soittimia, kirjoja tai huonekaluja. Ostokset voi maksaa pankkikortilla tai vaikkapa niin ikään netistä haettavalla kulutusluotolla. Tilaus saapuu lähimpään pakettipisteeseen tai suoraan kotiovelle.

Shoppailu netissä

Soitinliikkeiden määrä Suomessa on vähentynyt selvästi sen jälkeen, kun saksalainen musiikkikauppias Thomann avasi suomenkielisen verkkokauppansa 2000-luvun alussa. Saksalainen verkkokauppa pystyi rohmuamaan noin viidenneksen Suomen soitinmyynnistä laskemalla hintoja. Tällä hetkellä arvioilta kolmasosa soittimista ostetaan ulkomaisista verkkokaupoista. Kivijalkamyymälöitä on noin puolet siitä, mitä vuosituhannen vaihtuessa. Isossa kaupungissa saattoi olla pari, kolme soitinliikettä, kun enää liikkeitä on yksi (jos sitäkään).

Jos haluat tukea paikallista soitinliikettä, osta soittimesi ja niiden tarvikkeet sieltä. Tällöin saat kaupan päälle asiantuntevaa neuvontaa, mikä on varsinkin uudelle musiikinharrastajalle kullanarvoista.

Parhaat lisätarvikkeet muusikolle

Muusikon tai musiikin harrastajan parhaat lisätarvikkeet liittyvät tietenkin soittimiin ja soittamiseen. Otetaan esimerkiksi ukulele. Ukulele on pieni kitara, jota ovat soittaneet monet viime vuosisadan kuuluisuudet, kuten rock-kukko Elvis sekä George Harrison. Ukulele oli varsin muodikas 1920-luvulla, jolloin se oli ehtinyt olla olemassa jo suurin piirtein 40 vuotta. Ukulelella on paljon pidempi historia: sen juuret ovat Portugalissa, mistä idea siitä kulkeutui siirtolaisten mukana Havaijille. Havaijilla se sai nykyisen muotonsa ja nimensä.

Kun pahin muotivillitys meni ohi, alettiin ukulelelle naureskella, ja sitä pidettiin jopa pipipäiden soittimena. Elvis ja George Harrison eivät tästä välittäneet. Ukulelesta tuli suosittu kuitenkin vasta muutamia vuosia sitten. Nyt ukulelen soittamista voi opiskella niin kirjaston ilmaistapahtumissa, ala-asteilla, kansalaisopistoissa kuin musiikkiopistoissakin. Ukulele on todella monipuolinen soitin, millä voidaan soittaa niin klassista musiikkia, rockia, hiphoppia kuin vaikkapa leirinuotiolaulujen sointusäestystä. On totta, että ukulele sopii ensisoittimeksi, mutta siitä ei suinkaan tarvitse luopua taitojen karttuessa. Ukulelen soittotaitojen hiomista voi jatkaa vaikka kymmenien vuosien ajan, sillä siitä löytyy aina uusia puolia.

Ahkera ukulelen soittaja tarvitsee uusia kieliä. Uudet hiilikuitukielet ovatkin monen ukulelen soittajan hankintalistalla vanhojen katkettua kovassa käytössä. Onneksi kieliä saa muutamalla eurolla.

Ukulele pesee pianon mennen tullen, kun halutaan helposti mukaan otettava soitin. Ukulele kulkee mukana soittotunneilla tai puistopiknikeillä varsin vaivattomasti – varsinkin, jos ostat selkäreppukotelon tai ukulelepussin. Kotelo suojaa ukulelea jopa pussia paremmin.

Jotta voisit jammailla ja liikuskella soittaessasi, tarvitset hihnan ukulelen kannatteluun. Ukulelen hihnoissa on usein jokin Havaijista muistuttava kuviointi. Kun pidät taukoa, vältät ukulelen rikkoontumisen asettamalla sen omaan telineeseensä. Lattiateline pitää ukulelen pystyssä, eikä kukaan kompastu siihen.

Ukulelen soittaja tarvitsee myös viritysmittarin ukulelen virittämiseen. Viritysmittarissa on usein metronomi, mikä auttaa pysymään oikeassa tahdissa kappaleen aikana.

Haluatko kuulla, miltä soittosi kuulostaa? Voit toki nauhoittaa soittoa älypuhelimen avulla, mutta laadukas tallennin toimii tähän tarkoitukseen huomattavasti paremmin.

Muusiikon kannattaa kiinnittää huomiota myös kuulonsa suojaamiseen. Laadukkaat, valetut kuulonsuojaimet istuvat korvaan hyvin. Niiden avulla voit vaimentaa musiikkia sopivasti, mutta musiikki säilyttää silti luonnollisen sointinsa. Musiikkiin ei tule vääristymiä, vaikka säädät äänenvoimakkuutta pienemmälle – samoin kuin säätäisit radiota! On hyvä muistaa, että kuulo voi vaurioitua pysyvästi, jos kova musiikki jatkuu pitkään: esimerkiksi keikoille tyypilliselle yli 90dB äänenvoimakkuudelle saisi altistua korkeintaan tunnin ajan.