Koti, Vinkit

Miksi muovijätteet ovat ihanteellinen rakennusmateriaali?

Muovi lelut

Kehittyvissä maissa asumuksia rakennetaan siitä, mitä löytyy. Rakennusmateriaaleina voidaan käyttää autonrenkaita, pressuja, ruosteisia aaltopeltejä, muovikanistereita ja savea. Muovijätteiden käyttäminen rakennusmateriaalina herättää mielleyhtymän Aasian ja Afrikan kehittyviin maihin, mutta totuus voi yllättää. Moni muovin käsittelyfirma ja insinööritoimisto kehittelee nyt kehittyneisiin maihin sopivia rakennusteknisiä ratkaisuja kierrätetystä muovista. 

Muovin pitkä elinkaari voidaan hyödyntää rakennusalalla 

Muovisen maskin, muovipussin tai muovisen komponentin elinkaari voi olla satoja vuosia. Tämä on aiheuttanut maailmanlaajuisen jäteongelman. Muovijätteet täyttävät kaatopaikat, jäteasemat ja pikkuhiljaa myös valtameret. Muovia löytyy kaikkialta. Muovia on metsissä, pelloissa, järvikaloissa ja juomavedessämme. Keskivertosuomalainen saa viikon aikana elimistöönsä noin pankkikortin verran mikromuoveja.

Muovia tuotetaan koko ajan lisää. Muovintuotanto on maailmanlaajuisesti noin 359 miljoonaa tonnia vuodessa. 

Ihmisiä vaivaa harhaluulo siitä, ettei muovia muka voisi kierrättää. Suomessakin joitain vuosia sitten aloitettu valistus muovinkierrättämisestä ampui heti itseään jalkaan. Sen sijaan, että olisi korostettu muovinkierrättämisen helppoutta ja sitä, että miltei kaikki kotitalouden muovijätteet voi laittaa muovinkeräysastiaan, korostettiin liiaksi sitä, että harvinaiset muovilaadut kuuluvat edelleen sekajäteastiaan. 

Vain pieni osa muovijätteestä päätyy muovinkeräykseen, vaikka kaikki polymeerit olisivat täysin kierrätettävissä. 

Ne vähäiset muovijätteet, mitkä saadaan talteen, voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen. Kierrätysmuovista voidaan tehdä uusia muovituotteita. Muovia voidaan käyttää myös rakennusmateriaalina, onhan se kestävää, vedenpitävää, kevyttä, helposti työstettävää – ja kierrätettävää. Rakennusalalla osataan arvostaa kaikkia näitä ominaisuuksia.

Rakennusalan raaka-aineiden ei tarvitse olla neitseellisiä

Rakennusalalla käytettävien raaka-aineiden ei tarvitse olla neitseellisiä, vaan rakennusalalla voidaan hyödyntää kierrätettyjä raaka-aineita. Rakennusalalla voidaan käyttää sokerin valmistuksen sivutuotetta eli sokeriruokojätettä, kahvisakkaa, betonijätettä ja muuta rakennusjätettä ja kierrätettyä muovia. Niistä voidaan tehdä esimerkiksi seinä- ja kattotiiliä. 

Kierrätysmuovia (esimerkiksi kierrätettyjä muovipulloja) voidaan sekoittaa neitseelliseen muoviin paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Sekaan voidaan laittaa myös hamppua, sahanpurua, punasavea tai esimerkiksi betonijätettä. 

Mitä paremmin kierrätysmuovia opitaan käyttämään rakennusalalla, sen parempi. Jo nyt muovista voidaan tehdä ikkunalaseja, lattioita ja seinätiiliä – jonain päivänä ehkä koko rakennus voidaan tehdä muovijätteestä. Ihanteellisinta olisi, että kaikki maailmassa käytetty muovi saataisiin talteen ja hyötykäyttöön sen sijaan, että muoviroskat viskottaisiin maahan tai kärrättäisiin kaatopaikoille valtaviksi keoiksi. 

Muovijäte on valtava ongelma muun muassa Bhutanissa, missä ei kierrätetä käytännössä mitään. Pääkaupungin kaatopaikka on tupaten täynnä. Maaseudulla jätehuoltoliikkeenä toimii jokien virtaus. Biojätteet, muoviroskat ja jopa ruumiit heitetään jokeen, mikä vie kääröt ja nyytit tuota pikaa pois näköpiiristä. Roskat saavat jäädä joen alajuoksun asukkaiden ongelmaksi. 

Samanlainen suhtautuminen roskiin on yleistä kehittyvissä maissa. Koska jätehuoltoa ei ole järjestetty viranomaisten toimesta, nakataan muovi-, metalli-, paperi- ja elektroniikkajätteet luontoon. Monsuunit tai tulvat siivoavat tienoon pyyhkäisemällä roskat jokeen, järveen tai mereen.

Vielä tällä hetkellä muovin kierrättäminen on lapsenkengissään, ja kierrätysmuovi on suhteellisen kallista. Ne, jotka tarvitsevat muovia, valitsevat todennäköisesti neitseellisen muovin kierrätysmuovin sijaan. Lentoliikenteen radikaali väheneminen on nimittäin laskenut öljyn hintaan, ja siksi uusi muovi on kalliimpaa kierrätysmuovia halutumpaa.

Muovinen tupa ja perunamaa – siinäkö lähitulevaisuuden idylli?

Muovi rakenne

Rakennetaanko kaikki uudet talot lähitulevaisuudessa muovista? Se jää nähtäväksi. Muovijätteestä valmistetut talot voisivat olla ratkaisu globaaliin muovijäteongelmaan. Kierrätysmuovin käyttäminen rakennusmateriaalina voisi aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin betonin valmistaminen. Betonin valmistaminen aiheuttaa tällä hetkellä merkittävän osan maailman kasvihuonepäästöistä, onhan se veden ohella niitä kaikista käytetyimpiä raaka-aineita.

Muovitalosta voidaan saada yhtä kaunis kuin esimerkiksi kivitalosta, ja hyvin suunnitellun ilmanvaihdon ansiosta kosteus ei jää muhimaan muovista rakennetun talon sisäpuolelle. Muovitalon voisi ainakin kuvitella valmistuvan nopeasti ja kustannustehokkaasti, joten katon voisi saada päänsä päälle varsin vikkelästi ja pienelläkin budjetilla. 

Muovi on pitkäikäinen ja luja materiaali, joten se voi hyvinkin syrjäyttää betonin tai jopa puun rakennusmateriaalina. Muovin eduksi on laskettava myös sen joustavuus, lämmöneristävyys, kosteudensietokyky, valonläpäisevyys, sähköneristävyys, äänenvaimennuskyky, hygieenisyys, sarjatuotantomahdollisuus, hyvä korjattavuus ja edullisuus.

Muovi ei ole mikään uusi tulokas rakennusalalla. Muovia on käytetty jo pitkään muun muassa erilaisissa putkissa, kaapelien päällysteissä, seinä- ja lattiapäällysteissä, eristeissä ja monissa pikkuosissa. Muovia löytyy myös monista maaleista, tiivisteistä, liimoista ja lakoista. Voi olla, että lähitulevaisuudessa rakennusalalla käytetty muovi on yhä useammin kierrätettyä.