Rahaa, Vinkit

Hoida pikalainat ilman ongelmia

Rahaa

Pikalainoilla eli pikavipeillä on huono maine, mutta aiheuttavatko pikalainat aina ongelmia? Joissain tilanteissa pikavipin ottaminen voi olla perusteltua. Jos tarvitset satasen tai vaikka viidensadankin euron lainaa nopealla aikataululla, on luottokortti yleensä se paras vaihtoehto. Kaikilla ei kuitenkaan ole luottokorttia tai puskurirahastoa, millä uuden tiskikoneen tai muun kiireellisen hankinnan voisi hoitaa silloin, kun palkka ei vielä ole tullut. Lue lisää pikalainoista ja siitä, miten niiden kanssa pärjää!

Miten saada pikalaina?

Pikalainaa haetaan netistä, esimerkiksi osoitteesta lainaa.net. Pikalaina on nimensä mukaisesti erittäin pikaisesti saatava laina. Esimerkiksi pankkilainan saaminen on sidottu pankkien aukioloaikoihin, eli tiettyihin tunteihin arkipäivinä. Lisäksi pankeissa on aina ruuhkaa, mikä hidastaa lainahakemusten käsittelyaikoja. Pikalainaa voi hakea vuoden kaikkina päivinä, ja pikalainafirmat palvelevat aamuvarhaisesta iltamyöhään – esimerkiksi kello 8–22 välisenä aikana.

Pikalainafirmat pystyvät käsittelemään lainahakemuksen välittömästi, joten raha on tililläsi ehkä jo alle vartissa – jos siis lainapäätös on myönteinen. Riittää, että täytät lainahakemuksen pikalainaa tarjoavan yrityksen verkkosivuilla. Lainahakemuksen täyttäminen onnistuu usein myös älypuhelimella, sillä rahoituslaitosten sivut ovat yleisesti ottaen hyvin mobiiliystävällisiä. Näin voit hakea ja saada lainaa heti, kun sitä tarvitset – riippumatta siitä, missä päin liikut.

Lainahakemuksen täyttäminen saattaa vaatia tunnistautumista, minkä voit hoitaa verkkopankkitunnuksillasi. Sen jälkeen sinulta kysytään muun muassa puhelinnumero, tilinumero, työtilanne, velkatilanne ja kuukausittaiset tulot sekä menot. Lainahakemuksen täyttämiseen menee muutama minuutti, ja sitten vain klikkaat lähetä-painiketta. Vastaus tulee lähes saman tien! 

Muutaman satasen tai muutaman tonninkin laina on helppo saada, ellet ole esimerkiksi työtön tai jos sinulla on ennestään paljon kulutusluottoja. Jos olet hoitanut raha-asiasi hyvin, on lainapäätös melko varmasti myönteinen.

Miten saada paras pikalaina?

Varsinkin silloin, jos sinulla on pieni budjetti, kannattaa kiinnittää huomiota lainan korkoon ja muihin kuluihin. Pikalainat ovat vakuudettomia luottoja, eli sinun ei tarvitse antaa rahoituslaitokselle mitään panttia velan maksua takaamaan. Rahoituslaitoksilla on tapana kompensoida vakuudettoman luoton aiheuttamaa korkeampaa riskiä vakuudellista lainaa korkeammalla korolla. 

Korko

Jos haluat mahdollisimman edullisen lainan, pyydä lainatarjous monelta eri toimijalta. Vertaile saamiasi lainatarjouksia sen perusteella, missä on matalin todellinen vuosikorko. Todellisessa vuosikorossa on huomioitu kaikki lainan aiheuttamat kustannukset, eli se kertoo lainan todellisen hinnan. 

Näin säästät pikalainan kuluissa 

Tarkasta myös se, voitko tehdä lainaan muutoksia, kuten muuttaa eräpäivää tai maksaa lainan ennenaikaisesti. Jos saat ylimääräistä rahaa, kannattaa pikalaina maksaa heti pois, sillä näin säästät lainan koroissa ja kuluissa. 

Jos ottamassasi pikalainassa on korkea korko, selvitä, voisitko saada maksettua sen heti pois esimerkiksi lakkauttamalla lehtitilauksen väliaikaisesti – tai hakemalla asuntolainaan tai luottokorttiin lyhennysvapaita kuukausia. Syksyllä tervejalkainen voi lähteä metsään keräämään marjoja myyntiin. Marjojen myynti on verotonta tuloa, ja mustikkaämpäristä voi saada jopa 70 euroa. Marjojen kerääminen on toki kovaa työtä, ja marjametsään voi olla pitkä matka – silloin pitää keksiä muita keinoja lainan maksamiseen. 

Yksi tapa selvitä lukuisten korkeakorkoisten lainojen kanssa on lainojen yhdistelylaina, eli yksi iso laina, millä maksaa pikalainat ja luottokorttivelat pois. 

Paras pikalaina on koroton ja kuluton, mutta läheskään kaikki rahoituslaitokset eivät tarjoa tällaista ilmaista lainaa. Jos käy hyvä tuuri, saatat löytää pikalainan, mistä ei synny kuluja ja/tai korkoja ensimmäisten päivien aikana. Jos maksat lainan pois heti seuraavana palkkapäivänä, oli kyseessä ilmainen laina eli paras mahdollinen pikalaina. 

Milloin lainaa ei kannata ottaa?

Jos tiedät, ettet pysty maksamaan pikalainaa pois, ei sitä kannata ottaa. Akuuttiin rahapulaan on keksittävä jokin muu ratkaisu, kuten ylitöiden tekeminen tai ruoan hakeminen seurakunnalta. Myös pikalainat johtavat maksuhäiriömerkintöihin ja ulosottoon, jos niitä ei pysty maksamaan pois. 

Myös silloin pikalainan ottamista kannattaa harkita vakavasti, jos lainan kuukausierät kiristäisivät omaa taloutta kohtuuttomasti. Jokaisen kannattaa pitää kirjanpitoa tuloistaan ja menoistaan, jotta hän tietää, kuinka paljon rahaa jää käyttöön joka kuukausi. Tulojen ja menojen kirjaaminen paperille tai tietokoneen tiedostoon auttaa hahmottamaan sen, minne rahat menevät, ja mistä voisi nipistää pois. Pienituloisen kannattaa selvittää kaikki tukimuodot. Tiesitkö, että esimerkiksi suurista lääkekuluista voi hakea veronmaksukyvyn alentumisvähennystä eli veronalennusta?